DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Collie rough Erny and sheltie Biaggi

Aktuality 2014
j
 
 

https://www.youtube.com/user/JOOZINA/videos

 

Tyto stránky již nejsou aktualizovány. Máme nový web.
www.koltije.webnode.cz


31.12.2014 
- PŘEKVAPENÍ!!! Máme doma přírůstek - Ernyho dceru Hopsinku! Zde na ni můžete kouknout wink
- Biaggi složil IHT 1 - TS a umístil se v tomto budišovském závodě na 3.místě (známka výborně, ztráta 1 bod na prvního).
- 15.-16.11. proběhly závody Vosen Sosen a 5. Agility Collie Cup.
Erny získal v rámci koliího speciálu mezi jednotlivci 3. místo a ve družstvech 2.místo (Chlupaté komando).
Biaggi se hned prvním vítězným během Vosen Sosenu kvaifikoval do finále, kde se umístil čistým během na 2.místě.
Závody jsem zároveň organizovala a byla to dost fuška. Článek (včetně fotek) o Vosen Sosenu si můžete přečíst zde a o Agility Collie Cupu zde ( hledejte níže na stránce). Bonus VIDEO sestřih kolií ze závodů
- Máme za sebou další vystoupení z dog dancingu. Dvě čerstvá videa tance se psem můžete zhlédnout na našem VIDEOkanále - can can, rovněž tam najdete první video malé Hopsinky.
- Vzhledem k nedostatku času a k tomu, že v dnešní době člověk hned vykecá vše na facebook, dokud je to ještě čerstvé, nemá smysl psát povídání z akcí na webovky jako tomu bylo dříve. Na jednu stranu mi to chybí, na druhou je to zkrátka vývoj. Webovky ovšem svůj smysl stále mají neb tvoří ucelený balíček informací yes Pokusím se je alespoň občas aktualizovat a kdoví třeba časem chytnu slinu a napíši rádobyvtipný článek o našich příhodách z "cest" cheeky. Vše nejlepší do nového roku 2015!!!!
 
   
Výslužka ze závodů Vosen Sosen a 5. Agility Collie Cupu                      Kterépak je asi naše nové štěňátko? devil


Trikot družstva CHlupaté komando s výstižným heslem: Běhat s kolií není trapas. To je styl!

 

3.10.2014 aktuálka po 8 měsících...ups blush
 
Vezmu to stručně a jasně a vyberu to nejlepší. Naše heslo "Cvičení a disky dělá mistry" jsme poctivě dodržovali a dodržovat budeme. Ono se to vždycky nakonec prolomí smiley.
 
Erny a Biaggi složili zkoušku HWT-TS!!!. Jedná se o zkoušku z pasení oveček. Jejím složením potvrdili, že jsou to praví ovčáčtí psi. Náročnou trať nám posuzoval italský rozhodčí a já byla zpocená doslova jak to prase. Ovečky toho po celém dni měly dost a dokonce se pokusily vzít roha, ale my jim úprk nedovolili. Zkoušky jsme skládali v Martínkovicích, kde zrovna probíhalo i MR v pasení tradičním stylem. Tradiční styl v pasení je ten, který provozují všechna ovčácká plemena mimo border kolií a kelpií :). Je to pro nás velký úspěch. Kluci díky tomu mimo jiné mohou na výstavách FCI (všech kromě mezinárodních) do pracovní třídy na celém světě.
 
 
 
Agilitíme....neustále sport číslo 1!
S Biánkem máme za tu dobu na kontě několik čistých běhů, několik běhů s umístěním, několik nějrychlejších běhů a taky  mnoho diskvalifikací, bez kterých agility snad ani nejde (až na výjímky a těm všechna čest!!!) Jo a taky máme splněn první rok pro A3Ch. Nyní musíme čekat do dubna, kdy nám začne druhé období pro uznání dalších čistých A3 zkoušek (celkem 3 období a 9 čistých zkoušek s umístěním na bedně). Určitě koukněte na Biánka a jeho dva běhy ze závodů. angel Je boží!
 
 
 
 
 
 

Pan Erny nám v letních měsících dělal na agility zejména doprovod. Někdy jsem to nevydržela a na závody ho přihlásila. Nic převratného se mi z něj ve vedrech vydolovat nepodařilo až na to, že jsme si vyběhali titul 1. Vícemistr dlouhosrstých kolií v agility. Zvrat v jeho výkonech přišel hned na podzim.... na začátku září, kdy bylo zataženo, místy deštivo....takovéto počasí, co je zřejmě bývá v Ernyho zemi původu..ve Skotsku. Bylo z toho 5 doběhnutých vcelku svižných běhů z 6-ti, 1.místo ve zkoušce LA3 a hlavně 1.místo v součtu 4 otevřených běhů víkendu!!! Stal se tedy vítězem kategorie L závodů Třebovický skokan 2014 a byla jsem z toho doslova v šoku! Biánek se nenechal zahanbit a dva čisté běhy v nej čase vyhrál. V ostatních 4 bězích jsme se diskvalifikovali, takže do součtu jsme nezasáhli.
Biánek válel také na letních závodech v Prostějově, kde jsme spolu zaběhli všech 6 běhů bez DIS, z toho dva čistě (jumpin a agility)! Tyto dva běhy taky velmi pomohli k zisku 2.místa pro naše družstvo Me2di. Nečte se mitudy, jak měli někteří tendenci, ale medvědi!!! V Lounech Biánek mimo jin vyhrál běh o nejlepší šeltii a paralerní běhy. Bylo toho za těch 8 měsíců více. Ovšem na kvalifikačkách se nám vůbec nedařilo, což mě mrzelo.....
 

MR kolií a šeltií - Biaggi 1.místo MA3, Erny 1.vícemistr DK                       Erny vítěz Třebovického skokana, Biánek nejlepší ve 2 bězích.
 
 
 
 
Dogdancing
Máme za sebou další vystoupení :) a taky pár disků ze zkoušek...tož něco jako v agility. Ono se to časem určitě prolomí wink

 
 
Letní výcvikový tábor Léto s Lassie
Již po druhé mi bylo ctí, být na této tradiční akci instruktorem. Miluju kolie, miluju šeltie, miluju psí sporty.....takže pro mě dokonalost. Jen ta únava  byla někdy veliká. Táboru se zúčastnily v drtivé většině kolie. Radost koukat na šikovné chlupatce a jejich šikovné páníčky cheeky a na šikovné chlupatce jiných plemen samozřejmě taky!! Nejvíc mě potěšila táborová soutěž v dog dancingu. Zadání bylo vymslet si během víceméně jednoho dne sestavu na píseň Já půjdu tam a ty tam od Jirky Korna a Heleny Vodnráčkové. Smekám před tím, co někteří dokázali za tak krátkou dobu vymyslet. Opravdu nádhera! Těším se zase za rok!!!! Fotky zde a taky zde. Pavla s Blankou nám udělaly i pár foteček, kde vypadám jako člověk cool.
 
 
 
NEJLEPŠÍ NAKONEC!
Erny se stal tatínkem a já babičkou! Mám obrovskou radost a těším se, co z malých Erňátek vyroste. Maminkou je Carinka heart.
Mimča se narodila 2.10. 2014. Některá jsou zlatá, některá zlatá s vlohou. Máme 2 kluy a 4 holky!!!! Rezervace miminek je možná, ale jen těm kdo budou výbornými páníčky! V případě zájmu kontaktujet paní Smočkovou nebo mě, Kučerikovou.
 
 
Carinka je moc pěkná kolie přesně podle mého gusta :) Má  kostru dlouhého rámce, mahagonovou barvu a klasickou kolií hlavu s milým výrazem:) Její povaha se mi během toho půl dne, co jsme spolu strávili jevila jako bezproblémová, taková pohodová veselá fenečka a i podle slov majitelky je  moc fajn a šikovná, Ze smečky, odkud pochází zvládla nejlépe složit ZZO a ZOP, čímž si vysloužila 1.místo v soitěží Sportovní pes roku v kategorii dlouhosrstá kolie - všestranný výcvik. Mimo tyto dvě zkoušky má i ZVOPkou potvrzeny ovčácké pudy a je tedy velká pravděpodobnost, že jejich potomci je budou mít po rodičích také. S Ernym mají dohromady 17 zkoušek, což je u dlouhsrstek víc než neobvyklé. O Ernym toho víte zřejmě už dosti, pokud nás pravidelně sledujete, tak jeho medailonek zde vypisovat nebudu. Krytí proběhlo přirozeně. Carinka už má za sebou jeden vrh a přesně takovou zkušenou babu Erny potřeboval. Sotva přišla do našeho bytu, už byli svázaní.
V případě zájmu o štěňátka z tohoto spojení mne nebo paní Smočkovou neváhejte kontaktovat a zeptat se na cokoliv. Osobně byhc si moc přála, aby se s pejsky, alespoň trochu sportovalo. Veřtě, že sportování je skvělé jak pro psa, tak pro pánečka! Navíc to utužuje jak tělo, tak mysl a to na obou stranách vodítka cool
 
 

9.2. Rychlé info (až bude foto, video a čas doplním více)

 
Velkolepé závody Ostravský pohár agility na výstavišti Černá louka s umělou trávou 
Biaggi: zkouška MA2 - 2.místo, čistě; open agility - 2.místo z 36, čistě. Biaggi si zajistil postup do MA3 a postup do nedělnío finále!!!! V neděli poprvé startoval v MA3. Bohužel jsme se ve finále i zkoušce diskvalifikovali, naše snaha byla opravdu veliká, ale chybičky se vloudily ;).
Erny: startoval jen v sobotu. Open jumping 29/60 (1 odmítačka), Open agility 7/60 (čistě!), zkouškový běh LA3 dis

Postupové zkoušky dog dancingu:
Biaggi složil MD2, známka VÝBORNĚ!
Erny složil MD2, známka dobře (velké ztráty za štěkání při cvicích)
 
KLUCI MI DĚLAJÍ OBROVSKOU RADOOOOST! VZHŮRU DO DALŠÍCH BOJŮ! heart
 
 

27.1.2014

1) Nové termíny tréninků dog dancingu ZDE.

2) Propozice na Letní výcvikový tábor Léto s Lassie nejen pro kolie a šeltie, kde budu jedním z instruktorů  ZDE.

3) Máme za sebou další závody, tentokrát trojzkoušky agility v Sedlišti.
   
Biaggi – 1.místo MA2, titul nejrychlejší medík A2, pak 2xDIS
  
  Erny  - 4. a 7. místo LA3, 1xDIS

S Biaggim míváme  první běhy většinou problémové (je vyfičený, nastává chaos, skočené zóny). Šla jsem do něj tentokráte  s tím, že na zónach bude pěkně zastavovat (sice ho běžně opravuji, ale ne vždy si  zóny 100% hlídám) a to pořádně! Běh nebyl chaotický, zony krásně zastavené, 0 trestných bodů, 1.místo, díky tomuto běhu titul nejrychlejší medík A2 ze všech 3 zkoušek a k tomu všemu nám chybí už jen jediná A2 pro přestup do vyšší sféry!!!! Po sléze následoval 2x DIS – oprava za skočenou houpačkou a poslední běh jsme si zkrátka nerozumělidevil. Erny doběhl do cíle zdárně svoji první A3 zkoušku!!!! Jsem na něj neskutečně hrdá! Završil tak svoji první desítku zkoušek všeho druhu. Elán měl v prvním běhu, kdy běžel střemhlav parkurem jako drak, bohužel nehleděl na pokyny psovoda a překonával překážky tak jak je potkal, vtipálek cheeky. V druhém zkošukovém  běhu jsem ho radši moc nehecovala, aby byla A3 konečně naše a tak se 1 chybou za skočenou zonou na houpačce stalo. Posledním parkurem jsme se propletli vcelku pěkně a čistě, celkově 4. místo smiley. Musím ješě napsat zmínku, jak Erny válel na jednom z večerních tréninků. Kdyby takto rychle, samostatně a soustředěně běhal vždy, A3CH by byl na dosah. Hold Erny je chlap a nikdy nevíme kdy a kde přijde jeho úžasnost v plné parádě a kdy se na úžasnost vyprdne  smiley.

 

4) Splnila jsem 2. podmínku na cestě s cílem stát se rozhodčím dog dancingu pro zkoušky 1. úrovně (R1).

V Praze jsem absolvovala školení rozhodčích. Probíhalo v neděli a končilo po 10. hodině večer!!! Vlakem bych se do Ostravy zpět už nedostala a jelikož na nádraží jsem nocovat nechtěla, fabka modrošedka měla o nedělní program postaráno. Shodou okolností se ten den konala schůze výboru chovatelského klubu v Benešově, kam jsem byla přizvána. Zabila jsem tak dvě mouchy jednou ranou a můj špatný pocit z té šílené sumy za benzín se krapet zmírnil. Na schůzi jsem nemohla být do konce neb mě bombardovala esemeskama moje sestra, která jela ještě s jejím mužem a mamkou se mnou, aby si udělali výlet do pražské Troje, kterou nakonec nestihli.
Cesta do Prahy byla v pořádku, cesta Prahou v absolutním nepořádku. Bylo mi jasné, že na orientaci v Praze mi má klasika (vytištěné mapy
z internetu) stačit nebude, navigovala nás tedy zapůjčená GPS. Ze začátku se tvářila, že opravdu ví kam jede.....a pak přišla smyčka. Pohybovali jsme se v blízkosti cíle 6 km a za chvilku už  ve vzdálenosti 11 km....brzy jsme si všimli podezřele známého okolí - vedla nás neustále dokola. Snad tím, že v tunelech jí vypadával signál a než se vzpamatovala ztratila orientaci??? Nevím. Čas se krátil k tomu se stmívalo. My byli ztraceni! Na vrcholu krize se zjevila cedule s nápisem parkoviště a blinkr byl okamžitě nahozen. Naše posádka se ocitla neznámo kde, ale konečně nebloudila!
Po sléze jsme zjistili název našeho aktuálního umístění - kousek od zastávky metra a autobusového nádraží. A co teď? Koukáme do jízdních řádů jenže nevím kam vlastně chceme jet....jaká zastávka se nachází v blízkosti adresy našeho cíle netušíme. Nahlížíme do jízdních řádů
a map....naše ulice je zřejmě podřadná neb v nádražních  mapách se nenachází. Volám své ostravské spolubydlící, aby zjistila jméno zastávky
a vhodný spoj. Je zmatená stejně jako my....Nezbývalo než použít krajní řešení a svézt se taxikem. Výborný nápad! Za 5 minut jsme byli na místě
a dokonce měli ještě čas na horké jablko v místním podniku a výběr hotovosti z bankomatu. Výběr peněz z bankomatu se může zdát jako nudná záležitost. Jiný rozměr tato běžná činnost dostane v okamžiku, kdy chytáte tisícikorunu, zatáhnete a ona stále není ve vašich rukou. Zjišťujete, že pokud zatáhnete silněji, roztrhne se!!!! Vaše tisícikoruna je na pokraji zničení, bankomat ji drží??? Jedná se snad o pomstu konkurenční banky (dovolila jsem si použít cizí banku)???. Co teď???? Po uklidnění paniky mi svitlo a zadale jsem stroji výběr 200 Kč a číhala až vyleze. V okamžiku, kdy z něj vyklouzla, lapla má ruka obě bankovky. V tuchvíli mřížka opět spadla. Co to je za systém, že si člověk musí tak rychle vzít peníze jinak je bankomat chytne jakýmisi kovovými zuby??? Jak to dělají senioři nebo lidé s pomalejšími reakcemi či lidé jako já, kteří něco takového absolutně nečekají???Hrůza!!!! S mamkou jsme to rozdýchali a vyrazili do psí pekárny, kde školení probíhalo.

Adepty na rozhodčí jak jinak než pořádně proškolili. Museli jsme zkušeným rozhodčím i prakticky předvádět jak tančíme přesně 16 dob hned
od spuštění hudby, která začínala řevem...a to nám byla hudba puštěna předem k naposlouchání. Na zkouškách je hudba pro rozhodčí samozřejmě překvapením...těžký to úkol.

Návrat domů byl velmi dlouhý. Mamka se hlásila k volantu. Odpoledne řídila z Benešova do Prahy bravurně, tak ji to bylo dovoleno i teď.  Nastal však problém. Nedodržovala rychlost! Začala jsem cítit nebezpečí. Jela jako šnek ... 60-70 km/hod! Nechtěla jsem ji do řízení neustále mluvit(sama nemám rády rady spolujezdce) a taky jsem chápala proč jede tímto stylem. Byla tma, cesta se leskla světly aut a ona není na jízdu
po dálnici zvyklá. Špatně  viděla a proto přizpůsobila rychlost aktuální situaci. Ve chvíli, kdy na nás začal troubit fičící kamion mě konečně pustila zpět k volantu. Ne že bych já byla drak dálnic, ale povolené minimum 80 km zvládám s přehledem. Po 1,5 hodině přišly následky dlouhdobého nevyspání -  silná spací krize. Čilá mamka musela za volant. Mamka však měla opět problém s dodržováním rychlosti, ale snažila se a velmi jí děkuji, že nás v pořádku dovezla domů. Ač v autě byli další dva řidiči, nenapadlo je převzít řízení, vyspávali si pohodově vzadu už od Prahy...grrrr.  Ostrava se před námi zjevila o půl páte ráno. Na nohách jsme byli už od půl 6 předchozího dne, tedy bez mála 24 hodin v kuse. Konečně mé oči zřely postel. Před spaním mi hlavou probíhaly ještě myšlenky na to, jak mě výlet přišel draho - kromě náklady, se kterými se počítalo (počet kilometrů při hladkém průběhu cesty a platba za školení), přibyly navíc náklady za bloudění po Praze, 2x taxík a parkovné za auto. Za pár měsíců zase znovu na teoretické a praktické přezkoušení! Držte pěsti wink!

 
 

 26.12. 2013

Aktuálku jsem nepsala už celé 3 měsíce a tak jsem to vzala jedním vrzem za celý rok, koho by furt bavilo číst moje dlouhé kecy, tak tedy OBRAZEM cool (Samozřejmě po dokončení mého "uměleckého" díla byly zjištěny chybějící vyobrazení některých zajímavých událostí, ale co už....). Konečně byly dány i nějaké  fotky z letošních akcí na rajče, zatím jsou tam naházeny chaoticky, ale  já v tom časem udělám pořádek. (Když jsme u toho pořádku, tady na webu jsem udělal trochu pořádek a inovace v sekcích). Při posledním focení s Jančou se klukům pózovalo velmi těžce neb se s námí fotila háravá jorkšírka....a zejména Ernyho nebylo možné vyfotit jako řádnou kolií (jazyk venku, uši hore, oči z důlků, pěna u huby, nonstop štěkání a neustálé zdrhání z aranžovaných pózdevil).  Níže se můžete podívat na naše závodní videa , která dokumentují jak dokážeme  všeci 3 běžet i na plný plyn wink
 
A největší novinka pro rok 2014? Budu vést v Ostravě tréninky dogdancingu. Tanec se psem je v našem kraji zatím nerozvíjející se psí sport a to je škoda, protože se jedná o činnost všestrannou a pro psy i páníčky velmi zábavnou. Moc se na tréninky těším a doufám, že to půjde stejně skvěle jako, když jsem dogdancing instruktorovala v Lounech. A když jsme u Loun....vypadá to, že stejně jako loni tam budu dávat "chytré" rady na Výcvikovém táboře - mojí srdcové záležitosti "Léto s Lassie"... juchůůů! V případě zájmu o tréninky či cokoliv, pište  mail.
 

Komiksové shrnutí roku 2013
(Dovolila jsem si uvést i pár nekynologických událostí cool)
(Čte se jako komiks tzn. zleva doprava a po klinutí se i zvětší wink)

 
 
 
 
 
 
 
Biaggi a jeho úžasné kousky na závodech "Podzimní hopsinky"

 

Erny a dokončení jeho životního triumfu ;)

 

Nakreslila Pavla Codýsková (Bártová)

 

Naše aktuální úspěšné řádky v PP  wink (pro zvětšení klikněte)

 

 

Na závěr Vám, naším milým čtenářům, chci popřát do nového roku 2014, aby Vás potkávalo jen to nejlepší!
Přeji zdárný skok do roku 2014 a nezapomeňte, že je důležité mít občas hlavu v oblacích!
Nechť je rok 2014 rokem splněných přání!!!

Verča a psí kluci smiley